PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Ochotnicza Straż Pożarna w Kodeńcu z terenu województwa lubelskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Lublinie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  3. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1263 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubelskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 54700,53 ton żywności;
  •  3763 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 150 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono   warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Żywieniowe – 1 spotkanie spotkań dla 150  uczestników

• Kulinarne – 1 spotkanie dla 150  uczestników

• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie  dla 150  uczestników