
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Ochotnicza Straż Pożarna w Kodeńcu z terenu województwa lubelskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Lublinie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1263 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubelskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 54700,53 ton żywności;
- 3763 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 150 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Żywieniowe – 1 spotkanie spotkań dla 150 uczestników
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 150 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 150 uczestników
